Kister til bisættelse
Vores kister til bisættelse er leveret af Tommerup Heilskov Kistefabrik, der gerne vil værne om vores nordiske begravelseskultur. Derfor er kisterne hovedsagligt i hvid farve, uskyldens farve, der ofte knyttes til barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelse. Hvid går godt i spænd med de kalkede vægge i kirken, og giver et godt sammenspil med de mere farverige blomster og dekorationer.
Der er selvfølgelig mulighed for at sætte et individuelt præg på kisten, i form af forskellige valgmuligheder indenfor håndtag, stropper, farve, polstring, kors, pynt, træsort, dyne, pude m.m.
Bæredygtighed i højsædet
Vores leverandør arbejder med så miljøvenlige materialer som muligt. Materialerne der benyttes under fremstillingen, er mere skånsomme for naturen og kan derfor lettere nedbrydes. F.eks. kan vores kister til begravelse blive fremstillet med interiør, der i stedet for polyester, er baseret på papir, mens der kan bruges vandbaseret lak til træet.
I samarbejde med Growing Trees Network, planter vores leverandør desuden ét træ for hver kiste de leverer. Da der bruges nordisk træ fra bl.a. danske skove på fabrikken i Glamsbjerg, ser de det som deres pligt at give tilbage til den samme natur, der er taget fra. Derfor plantes de nye træer i de danske folkeskove. Samarbejdet har hidtil medført plantning af 82.000 nye træer siden 2014.
Deraf deres motto: Hvad vi låner af naturen, leverer vi tilbage til naturen.
Brændingskister
Vi tilbyder flere forskellige typer kister til bisættelse.
Brændingskisterne laves fra bunden af møbelplader, da dette materiale er det mest miljøvenlige, når kisten skal brændes.
Urner
Vi har også et stort udvalg af urner.
Se udvalget af urner her
Alle vores urner er specifikt udvalgt med ét øje på naturen - Derfor er alle urnerne i vores sortiment 100% nedbrydelige.
Om kisten
Kister kan fås i mange forskellige mål, og der kan specialfremstilles alt efter behov. Dog laves langt de fleste kister i de sædvanlige standardmål:
Længde: 203 cm
Bredde: 68 cm
Højde: 45 cm
En kiste vejer i gennemsnit ca. 40 kg med standardmålene. Dette kan dog variere alt efter mål og hvilken træsort, der er valgt.
Der findes mange forskellige træsorter, der kan anvendes til fremstillingen, bl.a.: eg, gran, fyr, mahogni, teaktræ, birk, osv.
Udsmykning
De fleste vælger typisk en bårebuket, med bånd evt., som kistepynt, med andre blomster og buketter som supplement. Mange vælger dog også at sætte et mere personligt præg på kistedekorationen.
I dag er det meget normalt at skrive en personlig hilsen, eller lave en tegning på kisten. De mindste børn i familien, kan især få gavn af at få lov til at tegne på kisten, da de på denne måde bedre kan relatere og forstå begravelsesceremonien.
Nogle vælger endda at give deres kiste et design, der er lidt mere udover det sædvanlige. Bl.a. får nogle lavet designet som deres yndlingsbil, mens andre har valgt at få lavet et helt kunstværk på kisten.
Mulighederne for alternativer er mange, dog skal det altid foregå i godkendte, nedbrydelige materialer, og hvis højtideligheden finder sted i en kirke, skal den pågældende præst altid underrettes.
Hvilken vej vender kisten i kirken?
Kisten er placeret således i kirken at hovedet altså vil være placeret tættest mod alteret, således at afdøde “kigger” mod sin familie, forsamling og menighed.
Det samme princip er gældende for kørsel i rustvogn. Her skal hovedet placeres i bagerste ende af rustvognen, så man forestiller sig at afdøde kigger frem mod vejen han kører, og altså ikke “kører baglæns”.
Ser man på selve kirkegården, er gravstederne stort set altid placeret med en øst-vest orientering. Man begraves med hovedet i den vestlige ende, således at man kigger mod øst. Dette stammer pr. tradition fra, at det er her solen, samt Kristus ved sin genopstandelse, kommer fra, og man ligger derfor klar til at imødekomme disse.